Sumber: Joayee MyResipi.com
Bahan-bahan:
3/4cawan - 1 cawan gula
1 cawan jus daun pandan- ambik 4 lai daun pandan + 1 cawan air. Kisar sampai hancur. Kemudian tapis.
2 cawan tepung gandum
2 ¼ cawan santan - guna 1 cawan santan kotak dengan 1 ¼ cawan air.
2 sudu besar mentega/minyak masak
3 biji telur
½ camca teh garam
pewarna hijau
bijan
Cara:
- Campurkan semua bahan (kecuali bijan). Masukkan dalam food processor atau blender. Putar/kisar sampai semuanya sebati.
- Masukkan 2 sudu besar mentega/minyak masak ke dalam loyang pembakar. Panaskan loyang dalam oven.
- Bila dah panas, masukkan bancuhan tadi dan bakar pada suhu 180C (aku bakar dengan suhu 185C) hingga masak (1 jam). Masa kuih tu dah separuh masak, taburkan bijab ke permukaan kuih. Sambung bakar sampai kuih masak sepenuhnya.
- Pastikan kuih telah sejuk sebelum dipotong.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
Dah makan?