Rabu, 7 Oktober 2009

Kek pisang






Bahan-bahan:

Beberapa biji pisang (3 biji sudah memadai jika pisang besar, 4 biji jika pisang kecil)
1 3/4 cawan tepung gandum-diayak 3 kali
1 sudu teh serbuk penaik-diayak 3 kali
½ sudu teh soda bikarbinat-diayak 3 kali
1 cawan mentega/marjerin
3/4 cawan gula kaster
2 biji telur gred A
1 penutup penuh esen vanila

Cara-cara:
  1. Lecek pisang hingga halus. Ketepikan.
  2. Pukulkan mentega/marjerin bersama gula sampai kembang dan warnanya bertukar keputih-putihan. Masukkan telur sebijik sebijik sambil dipukul dengan speed perlahan. Jgn masukkan telur sekaligus. Bila semua telur dah habis dimasukkan barulah pukul guna speed laju sampai sebati.
  3. Bila dah sebati, masukkan tepung gandum sedikit-sedikit. Guna speed perlahan. Kemudian guna sudip kayu untuk kaup balik adunan. Masukkan pisang lecek tadi bersama dengan 1 penutup penuh esen pisang. Gaul rata dan sebati. Tuangkan ke dalam bekas loaf roti atau boleh guna loyang bulat biasa.
  4. Bakar selama 40 minit(bergantung pd oven) dengan suhu 170C. cucuk dengan lidi secara menyerong(bukan tegak) di bahagian tengah kek untuk pastikan kek sudah masak. Kalau lidi keluar bersih, maknanya kek dah masak. Pastikan disejukkan dahulu baru dipotong. Kalau boleh potong guna serrated knife(pisau bergerigi) supaya potongan kek tu cantik.



Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Dah makan?