Rabu, 7 Oktober 2009

Roti bun manis

Photobucket


Bahan-bahan A:
240g tepung gandum berprotein tinggi
1 sudu gula
1 sudu yis kering(mauripan)
1 sudu susu tepung(boleh songlap susu anak)
1 sudu teh pelembut roti-optional
1 sudu teh pemantap roti-optional
¾ sudu teh garam

Bahan B:
1 biji telur
65ml air sejuk (dalam peti sejuk)

Bahan C:
1 sudu marjerin atau mentega atau minyak sayur atau lemak sayur


Cara :
  1. Masukkan 220g tepung(yang 20g lagi masuk kemudian) bersama bahan-bahan A yang lain. Gaul kemudian baru masukkan garam.
  2. Satukan bahan B dan masukkan sedikit-sedikit ke dalam gaulan tepung tadi. Gaul adunan hingga semua bahan tepung tadi bersatu.
  3. Masukkan marjerin. Gaul lagi hingga bersatu semua dan uli sehingga tepung tidak melekat pada tangan. Cara menguli ialah dengan cara tolak dan lipat. Masa menguli lebih kurang 10 minit.
  4. Jika masih melekat, masukkan 20g lebihan tepung tadi sedikit-sedikit. Jika sudah tidak melekat, tidak perlu letak tepung.
  5. Kemudian masukkan ke dalam mangkuk yang telah dilengserkan dengan marjerin atau minyak supaya doh roti tidak melekat. Tutup dengan cling wrap atau tuala lembap.
  6. Perap roti hingga naik 2 kali ganda asal (lebih kurang 45-60 minit).
  7. Apabila naik 2 kali ganda, tumbuk roti untuk keluarkan udara.
  8. Bulat-bulatkankan doh sebesar bola pingpong. Susun di atas dulang pembakar. Tutup dengan cling wrap atau tuala lembap. Biar 15 minit (naik 2 kali ganda) untuk naik kali kedua. Sementara itu boleh panaskan ketuhar atau oven. Suhu 185ºC.
  9. Masukkan roti ke dalam ketuhar. Masak selama 15 hingga 20 minit atau sehingga masak.
  10. Keluarkan dari ketuhar. Periksa sama ada roti masak atau tidak dengan ketuk(jentik) bahagian bawah roti. Kalau bunyi macam kosong maknanya dah masak. Sejukkan dulu sebelum potong.

*Kalo nak bagi kulit berkilat-sapu atas roti dengan bancuhan susu+telur+sedikit gula halus sebelum bakar.
*Kalo nak bagi kulit rangup-sapu roti dengan bancuhan air+garam sebelum bakar.
*Kalo nak bagi kulit lembut-sapu roti dengan mentega cair atau susu segar+telur selepas bakar.



Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Dah makan?