Bahan-bahan:
Mi kuning
Ayam/daging-dipotong kecil supaya mudah empuk(byk mana tak kisah, ikut kesesuaian)
3-4 biji buah pelaga
3-4 kuntum bunga cengkih
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
garam, sedikit gula
1 sudu cuka makan
1 liter air atau lebih
2 batang seleri-potong kecil
2 sudu rempah sup Mak Siti-bancuh dengan sedikit air
5 ulas bawang merah-tumbuk halus
3 ulas bawang putih-tumbuk halus
1 inci halia-ketuk
sedikit lengkuas-ketuk
1 sudu serbuk jintan manis-tumbuk
1 sudu teh lada hitam-tumbuk
Bahan sampingan:
sambal kicap
Taugeh, sawi, lobak
Daun bawang
Cili merah
Cara-cara:
1.Tumis semua bahan tumbuk, halia dan lengkuas. Campakkan 4 sekawan. Tumis bersama hingga naik minyak.
Masukkan ayam atau daging. Tutup periuk dan biarkan dalam 5 minit.
2.Masukkan air, garam, gula dan cuka. (Time ni kalo korang suka nak masukkan carrot, bolehlah)Tutup periuk. Biar hingga daging empuk.
3.Masukkan seleri dan biarkan seketika. Padamkan api.
4.Celurkan mi kuning/bihun
Bahan-bahan untuk sambal kicap:
kicap
cili padi
gula
cuka
1ulas bawang putih
Cara:
Tumbuk cili padi dan bawang putih hingga lumat.
Campurkan dengan semua bahan. siap.
Hidangkan mi sup bersama sambal kicap. Hidangkan juga bersama taburan bawang goreng, daun bawang dan hirisan cili merah.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
Dah makan?