Jumaat, 9 Oktober 2009

Mi hailam

Photobucket

Bahan-bahan:
1 bungkus mee kuning-basuh dan toskan
1 pokok sawi/sayur-sayuran lain-potong kecil
1 sudu cili giling/cili boh
gula secukup rasa


1 sudu sos cili
1 sudu sos tomato
½ sudu sos tiram
1 sudu kicap pekat
1 cawan air rebusan ayam/daging(air biasa pun boleh kalo air rebusan takde atau guna kiub pati ayam)
sedikit isi ayam/daging/udang/ apa saja yang korang suka
1 sudu teh tepung jagung, dibancuh dengan sedikit air




Bahan tumis:
3-4 ulas bawang putih-ketuk

Bahan hiasan:
sebiji buah tomato-belah 8
daun bawang
bawang goreng

Cara-cara:
  1. Tumis bawang putih hingga naik bau dan masukkan cili giling. Gaul rata. Masukkan gula. Masukkan isi ayam. Tumis lagi hingga isi ayam/daging empuk. Masukkan segala sos dan kicap. 2. Masukkan air rebusan.
  2. Apabila telah mendidih, masukkan sayur-sayuran. Kemudian masukkan mee. Gaul rata. Tuangkan bancuhan tepung jagung. Kacau hingga agak pekat. Tutup api.
  3. Hidangkan bersama bahan hiasan.



Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Dah makan?