Bahan-bahan:
1 bungkus mee kuning-basuh dan toskan
1 pokok sawi/sayur-sayuran lain-potong kecil
1 sudu cili giling/cili boh
gula secukup rasa
1 sudu sos tomato
½ sudu sos tiram
1 sudu kicap pekat
1 cawan air rebusan ayam/daging(air biasa pun boleh kalo air rebusan takde atau guna kiub pati ayam)
sedikit isi ayam/daging/udang/ apa saja yang korang suka
1 sudu teh tepung jagung, dibancuh dengan sedikit air
Bahan tumis:
3-4 ulas bawang putih-ketuk
Bahan hiasan:
sebiji buah tomato-belah 8
daun bawang
bawang goreng
Cara-cara:
- Tumis bawang putih hingga naik bau dan masukkan cili giling. Gaul rata. Masukkan gula. Masukkan isi ayam. Tumis lagi hingga isi ayam/daging empuk. Masukkan segala sos dan kicap. 2. Masukkan air rebusan.
- Apabila telah mendidih, masukkan sayur-sayuran. Kemudian masukkan mee. Gaul rata. Tuangkan bancuhan tepung jagung. Kacau hingga agak pekat. Tutup api.
- Hidangkan bersama bahan hiasan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
Dah makan?