Jumaat, 9 Oktober 2009

Pau Inti Kelapa

Photobucket


Bahan-bahan:
2 cawan tepung naik sendiri
1 sudu teh serbuk penaik
1 sudu yis kering
100ml-120ml air suam
1 sudu gula kastor
1 sudu teh cuka makan
1 sudu marjerin/minyak sayur/lemak sayur
Inti kelapa secukupnya
Sedikit garam(kalo guna marjerin, tak payah letak)

Cara:

  1. Satukan semua bahan kering dalam satu mangkuk adunan.
  2. Gaulkan dengan marjerin/minyak sayur/lemak sayur hingga menjadi seperti serbuk roti.
  3. Satukan air suam, cuka dan garam. Tuangkan sedikit-sedikit ke dalam adunan bahan kering tadi.
  4. Gaul sehingga semuanya bersatu. Uli (dan banting roti sekali-sekala) sehingga menghasilkan doh yang licin dan elastik.(Lebih kurang 10 minit).
  5. Perapkan doh lebih kurang 1 jam di tempat berhawa panas.
  6. Tumbuk roti untuk menghilangkan angin di dalamnya. Uli lagi lebih kurang 5 minit.
  7. Bulat-bulatkan doh ikut suka besar mana yang anda mahu. Letakkan inti. Tutup dan rapikan. Buat langkah sama sampai habis.
  8. Perap doh pau yang sudah siap selama lebih kurang ½ jam.
  9. Kukus selama 10 minit (atau sampai masak).

Bahan untuk inti kelapa:
Kelapa parut putih
Gula merah/gula melaka/gula kabung/gula manisan
Sedikit air
Sedikit gula pasir
Sedikit garam
Daun pandan

Cara:

  1. Masakkan gula merah dan gula pasir bersama sedikit air dan daun pandan.
  2. Apabila gula sudah larut, masukkan kelapa parut. Gaul rata.
  3. Masukkan sedikit garam untuk membangkitkan lagi rasa lemak.
  4. Masak hingga gula dan kelapa benar-benar sebati dan kelihatan berkilat.
  5. Tutup api dan sejukkan sebelum digunakan.



Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Dah makan?