Bahan-bahan:
3 cawan tepung berprotein tinggi
½ cawan air suam
1 sudu yis basah-gue takdak yis basah, guna yis kering jer
4 sudu susu tepung- takdak susu tepung, gue letak krimer
1½ sudu teh garam
2 sudu gula
1 sudu teh sebuk penaik
1 bijik telur+½ cawan air-bancuh bersama
2 sudu mentega/marjerin/lemak sayuran
1 sudu marjerin
Cara:
- Satukan semua bahan kering dalam satu mangkuk adunan.
- Satukan yis basah, air suam dan gula. Larutkan. tunggu sehingga yis membiak.
- Bila yis dah membiak, masukkan ke dalam mangkuk bahan kering. Gaul menggunakan garpu hingga rata.
- Masukkan bancuhan telur dan air tadi. Gaul lagi. Kali ini guna tangan. Gaul sehingga sebati.
- Masukkan 2 sudu mentega/marjerin/lemak sayuran. Gaul bersama dan uli sehingga menghasilkan doh yang licin dan tidak melekat pada mangkuk.
- Perap doh roti sehingga naik 2 kali ganda.
- Tumbuk doh untuk membuang angin. Uli doh sekali lagi. Sekejap sahaja(lebih kurang 3 minit). Bahagikan doh kepada beberapa bahagian(sukati korang nak buat besar mana).Bulatkan setiap bahagian doh yang telah dibahagikan. Masukkan ke dalam acuan pembakar berbentuk bulat. Susun doh tadi rapat-rapat hingga penuh.
- Perap seketika dalam 10 minit.
- Bakar dengan suhu 175C selama 25-30 minit.
- Keluarkan roti dari acuan sebaik sahaja masak. Ratakan nipis marjerin pada 'montot' roti paun tu. Sejukkan seketika dan makan. Time suam-suam tu paling best menikmati roti paun ni.
Rupa roti paun sebelum dan selepas dibakar.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
Dah makan?