Jumaat, 9 Oktober 2009

Roti Paun

Photobucket


Bahan-bahan:

3 cawan tepung berprotein tinggi
½ cawan air suam
1 sudu yis basah-gue takdak yis basah, guna yis kering jer
4 sudu susu tepung- takdak susu tepung, gue letak krimer
1½ sudu teh garam
2 sudu gula
1 sudu teh sebuk penaik
1 bijik telur+½ cawan air-bancuh bersama
2 sudu mentega/marjerin/lemak sayuran
1 sudu marjerin


Cara:

  1. Satukan semua bahan kering dalam satu mangkuk adunan.
  2. Satukan yis basah, air suam dan gula. Larutkan. tunggu sehingga yis membiak.
  3. Bila yis dah membiak, masukkan ke dalam mangkuk bahan kering. Gaul menggunakan garpu hingga rata.
  4. Masukkan bancuhan telur dan air tadi. Gaul lagi. Kali ini guna tangan. Gaul sehingga sebati.
  5. Masukkan 2 sudu mentega/marjerin/lemak sayuran. Gaul bersama dan uli sehingga menghasilkan doh yang licin dan tidak melekat pada mangkuk.
  6. Perap doh roti sehingga naik 2 kali ganda.
  7. Tumbuk doh untuk membuang angin. Uli doh sekali lagi. Sekejap sahaja(lebih kurang 3 minit). Bahagikan doh kepada beberapa bahagian(sukati korang nak buat besar mana).Bulatkan setiap bahagian doh yang telah dibahagikan. Masukkan ke dalam acuan pembakar berbentuk bulat. Susun doh tadi rapat-rapat hingga penuh.
  8. Perap seketika dalam 10 minit.
  9. Bakar dengan suhu 175C selama 25-30 minit.
  10. Keluarkan roti dari acuan sebaik sahaja masak. Ratakan nipis marjerin pada 'montot' roti paun tu. Sejukkan seketika dan makan. Time suam-suam tu paling best menikmati roti paun ni.






Rupa roti paun sebelum dan selepas dibakar.




Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Dah makan?