Bahan-bahan:
1 ekor ayam-dipotong kecil atau sukati koranglah nak potong beso mane
2 labu bawang besar-dimayang
4 ulas bawang putih-dimayang
Sebesar ibu jari halia- diketuk
Sebesar ibu jari lengkuas-diketuk
3 batang serai-diketuk
4 sudu cili boh atau lebih
sedikit air asam jawa
600ml santan cair
2 sudu besar nyor gula(kerisek)
2 helai daun kunyit-dipotong dan disiat
10 helai daun limau purut-disiat-siat dan dibuang batangnya
1/4 buku nisan kerek(besar punya)-kalo takde guna gula merah
garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
Cara:
1. Panaskan minyak. Tumis bawang besar dan bawang putih yang dimayang, halia, lengkuas dan serai hingga layu. Masukkan cili boh. Kacau sebati.
2. Masukkan nisan kerek. Kacau seketika. Masukkan ayam. Gaul rata. Masukkan santan dan garam. Gaul sebati. Biar hingga ayam masak.
3. Masukkan kerisek, daun kunyit dan daun limau purut. Gaul sebati. Bila kuah sudah pekat dan ayam sudah masak sepenuhnya, tutup api. Siap.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
Dah makan?