Rabu, 21 Oktober 2009

Twin Happiness

Photobucket

Bahan-bahan :
100gm isi ayam-potong kecil
250gm sotong-dibelah memanjang dan dikelar seperti tikar. Rendamkan dalam air panas seketika
150gm cendawan shitake
150gm cendawan butang-potong nipis
5 batang putik jagung-belah 2
150gm lobak merah-potong nipis
150gm bunga kobis-potong kecil
50gm gajus
*sotong boleh juga diganti dengan makanan laut yang lain

Bahan-bahan A(diperap 10 minit bersama isi ayam):
½ sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap cair
secubit garam
sedikit lada sulah
½ sudu besar minyak bijan

Bahan-bahan B(untuk tumis):
1 inci halia-cincang halus
3 ulas bawang putih-cincang halus
6 tangkai cili kering-cuci dan dipotong
minyak masak untuk menumis

Bahan-bahan C(dibancuh):
1½ sudu besar kicap cair
1 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil minyak bijan
1/4 sudu kecil lada sulah
sedikit air

Bahan D(pemekat):
1 sudu tepung jagung
3 sudu air

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak dalam kuali. Tumiskan bahan B hingga naik bau.
  2. Masukkan ayam yang telah diperap selama 10 minit. Masukkan cendawan.
  3. Tumis sampai wangi dan ayam masak.
  4. Masukkan sotong, putik jagung, lobak merah dan bunga kobis. Gaul sebati.
  5. Masukkan bahan-bahan C. Gaul rata.
  6. Masukkan bahan D. Kacau sebentar dan tutup api. Siap.







Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Dah makan?