Khamis, 5 November 2009

Air Bidara@Chee Kong

Photobucket

Bahan-bahan:
½ cawan buah bidara(kurma cina kering-so called buah khecut di Trg)
½ cawan longan kering
½ cawan buah samak kering(figs)
2-3 biji buah kembang semangkuk-rendam hingga kembang
sedikit gula batu
1-2 helai daun pandan-simpulkan
Air secukupnya untuk merebus(lebih kurang 2 liter)

Cara-cara:
  1. Masukkan buah bidara ke dalam periuk bersama dengan air dan daun pandan. Rebus separuh lembut.
  2. Kemudian masukkan buah-buahan kering lain beserta buah kembang semangkuk dan juga gula batu.
  3. Rebuskan sehingga buah-buahan kering ini menjadi lembut.
  4. Rasakan. Sekiranya kurang manis, tambahkan sedikit gula pasir. Kacau sebati dan tutup api.
  5. Air bidara sedia untuk dinikmati sama ada panas atau sejuk.
*air bidara/chee kong adalah minuman yang boleh menyejukkan badan.
*boleh juga masukkan halwa kundur, bijik selasih dan bijik teratai jika suka.


2 ulasan:

  1. betul ke kurma cina kering tu sama dgn. buah bidara?

    BalasPadam
  2. Menurut kata org2 tua kat tempat saya begitulah. Tp tak tau la pulak kalo bukan. :-)

    BalasPadam

Dah makan?