Beberapa ekor ikan haruan-dicuci bersih, dipotong dua dan ditos
4 ulas bawang merah-dimayang halus
3 ulas bawang putih-dimayang halus
Halia (sebesar ibu jari kaki)-diketuk**digunakan dengan banyak untuk menghilangkan bau hanyir ikan haruan
3 biji buah pelaga
2 inci kulit kayu manis
5 kuntum bunga cengkih
Air secukupnya
Serbuk lada hitam-mengikut keperluan,**1 sudu kecil sudah memadai jika tidak suka pedas
Minyak untuk menumis
Garam dan perasa secukupnya
Cara-cara membuatnya:
- Panaskan minyak di dalam periuk. Tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia bersama buah pelaga, kulit kayu manis dan bunga cengkih sehingga naik bau dan bawang kekuningan.
- Masukkan air secukupnya ke dalam periuk. Masukkan ikan berserta dengan garam dan perasa. Kacau rata dan biarkan hingga mendidih dan isi ikan masak.
- Hidangkan ketika panas.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
Dah makan?