Isnin, 2 Ogos 2010

Sup Ikan Haruan

Bahan-bahan:


Beberapa ekor ikan haruan-dicuci bersih, dipotong dua dan ditos
4 ulas bawang merah-dimayang halus
3 ulas bawang putih-dimayang halus
Halia (sebesar ibu jari kaki)-diketuk**digunakan dengan banyak untuk menghilangkan bau hanyir ikan haruan
3 biji buah pelaga
2 inci kulit kayu manis
5 kuntum bunga cengkih
Air secukupnya
Serbuk lada hitam-mengikut keperluan,**1 sudu kecil sudah memadai jika tidak suka pedas
Minyak untuk menumis
Garam dan perasa secukupnya

Cara-cara membuatnya:
  1. Panaskan minyak di dalam periuk. Tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia bersama buah pelaga, kulit kayu manis dan bunga cengkih sehingga naik bau dan bawang kekuningan.
  2. Masukkan air secukupnya ke dalam periuk. Masukkan ikan berserta dengan garam dan perasa. Kacau rata dan biarkan hingga mendidih dan isi ikan masak.
  3. Hidangkan ketika panas.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Dah makan?