15 g agar-agar jalur
650ml air
185g gula pasir
200g susu cair(lebih kurang 3 suku cawan)
1 sudu besar tepung kastad
1 biji telur gred A-pukul sedikit
1½ sudu besar marjerin
1 sudu teh esen vanila
1 sudu teh chocolate emulco
Beberapa titis pewarna merah/strawberry emulco
Cara-cara membuatnya:
- Rendam agar-agar sekurang-kurangnya ½ jam. Masak agar-agar bersama air hingga larut. Masukkan gula pasir. Kacau hingga larut. Kecilkan api.
- Bancuhkan tepung kastad dengan sedikit susu cair. Masukkan telur. Kacau sebati. Masukkan lebihan susu cair tadi. Kacau seketika, tapis dan tuangkan ke dalam larutan agar-agar tadi. Masak sehingga mendidih.
- Masukkan marjerin. Kacau hingga cair. Masukkan esen vanila. Kacau hingga sebati dan tutup api.
- Bahagikan kepada 3 bahagian. Satu bahagian dimasukkan chocolate emulco, satu bahagian diletak pewarna merah/strawberry emulco dan bahagian satu lagi dibiarkan tanpa warna.
- Lapiskan berselang-seli: Coklat, merah, tanpa warna dan seterusnya sehingga habis.
- Masukkan ke dalam peti sejuk. Potong setelah puding betul-betul mengeras.
**pastikan anda melapis dengan cepat kerana ia mudah mengeras dengan cepat.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
Dah makan?