1 biji telur
2 sudu besar gula kaster
1 sudu kecil soda bikarbonat
10 sudu tepung naik sendiri
sedikit esen vanila
2 sudu besar susu sejat
2 sudu besar susu pekat
1½ cawan air suam
1 sudu besar minyak sayur
Blueberry filling
Cara-cara:
- Pukul telur dan gula menggunakan pemukul telur sehingga kembang.
- Masukkan esen vanila dan susu (susu sejat dan susu pekat).
- Masukkan air suam. Kacau rata. kemudian masukkan tepung. Gaul rata.
- Masukkan minyak sayur. Pukul sehingga semuanya sebati.
- Biarkan seketika (lebih kurang 10 minit).
- Lengserkan sedikit minyak pada pan.
- Ceduk sesenduk bancuhan penkek dan tuangkan ke atas pan.
- Gunakan api paling perlahan. Tutupkan pan dengan tudung sehingga sebelah bahagian penkek masak.
- Terbalikkan penkek ke bahagian sebelah lagi. Tutupkan pan. Angkat. Ulang langkah di atas sehingga bancuhan habis.
- Letak di atas pinggan dan sudukan blueberry filling ke atasnya.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
Dah makan?