Isnin, 20 Jun 2011

Kari Ikan Pari


Bahan-bahannya:
5 ketul ikan pari-direndam seketika dengan asam jawa untuk hilangkan hanyir, dicuci bersih kemudian ditoskan.
Sedikit daun kari(dalam setengah genggam)
2 inci kulit kayu manis
4 kuntum bunga cengkih
1 kuntum bunga lawang
4 biji buah pelaga
4 ulas bawang merah-dimayang atau dilumatkan
3 ulas bawang putih-dimayang atau dilumatkan
Sebesar ibu jari halia-diketuk
3 sudu rempah kari ikan-dibancuh dengan sedikit air
1 sudu cili giling
1 sudu teh serbuk jintan manis
1 sudu teh serbuk ketumbar
1 sudu teh serbuk jintan putih
1 sudu teh biji sawi
2 sudu susu cair
400ml air
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit asam jawa(lebih kurang ½ ibu jari)-ramaskan dengan sedikit air untuk mendapatkan jusnya. Tak perlu banyak kerana selalunya rempah kari memang sudah sedia masam
Sedikit minyak untuk menumis

Cara-cara membuatnya:

  1. Panaskan minyak ke dalam periuk. Masukkan biji sawi dan daun kari apabila minyak telah panas. 
  2. Kemudian masukkan kulit kayu manis, bunga cengkih, buah pelaga dan  bunga lawang bersama-sama dengan bawang merah, bawang putih dan halia. Tumis hingga naik bau dan bawang kekuningan.
  3. Masukkan cili giling. Gaul rata. Kemudian masukkan rempah kari ikan bersama-sama dengan serbuk jintan dan ketumbar. Gaul rata lagi.
  4. Apabila rempah sudah agak kering, masukkan air asam jawa dan ikan. Gaul rata. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
  5. Masukkan air dan susu cair. Kacau sebati. Biarkan dan kacau sekali-sekala sehingga ikan pari masak sepenuhnya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Dah makan?