Bahan-bahannya:
5 ketul ikan pari-direndam seketika dengan asam jawa untuk hilangkan hanyir, dicuci bersih kemudian ditoskan.
Sedikit daun kari(dalam setengah genggam)
2 inci kulit kayu manis
4 kuntum bunga cengkih
1 kuntum bunga lawang
4 biji buah pelaga
4 ulas bawang merah-dimayang atau dilumatkan
3 ulas bawang putih-dimayang atau dilumatkan
Sebesar ibu jari halia-diketuk
3 sudu rempah kari ikan-dibancuh dengan sedikit air
1 sudu cili giling
1 sudu teh serbuk jintan manis
1 sudu teh serbuk ketumbar
1 sudu teh serbuk jintan putih
1 sudu teh biji sawi
2 sudu susu cair
400ml air
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit asam jawa(lebih kurang ½ ibu jari)-ramaskan dengan sedikit air untuk mendapatkan jusnya. Tak perlu banyak kerana selalunya rempah kari memang sudah sedia masam
Sedikit minyak untuk menumis
Cara-cara membuatnya:
- Panaskan minyak ke dalam periuk. Masukkan biji sawi dan daun kari apabila minyak telah panas.
- Kemudian masukkan kulit kayu manis, bunga cengkih, buah pelaga dan bunga lawang bersama-sama dengan bawang merah, bawang putih dan halia. Tumis hingga naik bau dan bawang kekuningan.
- Masukkan cili giling. Gaul rata. Kemudian masukkan rempah kari ikan bersama-sama dengan serbuk jintan dan ketumbar. Gaul rata lagi.
- Apabila rempah sudah agak kering, masukkan air asam jawa dan ikan. Gaul rata. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
- Masukkan air dan susu cair. Kacau sebati. Biarkan dan kacau sekali-sekala sehingga ikan pari masak sepenuhnya.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
Dah makan?