Bahan-bahannya:
500g daging-hiris nipis
1 labu bawang besar-dimayang
2 inci halia-diketuk atau dimayang
1 sudu cili giling
3 sudu sos lada hitam
1 sudu sos tomato
2 sudu kicap pekat
Garam dan gula secukup rasa
sedikit air
2 sudu minyak untuk menumis
Bahan sampingan:
1 labu bawang besar- dipotong baji
1 batang cili merah-potong menyerong
Cara-cara membuatnya:
- Perapkan daging bersama sos lada hitam dan kicap pekat.
- Panaskan minyak ke dalam kuali. Tu,iskan bawang besar dan halia hingga naik bau.
- Masukkan cili giling. Kacau seketika. masukkan daging yang diperap bersama-sama dengan kicap pekat dan sos lada hitam tadi. Gaul seketika. Tutupkan kuali seketika. Biarkan air daging keluar.
- Masukkan sos tomato, garam, gula dan air. Tutup kuali . Kacau sekali-sekala sehingga daging empuk.
- Setelah daging empuk biarkan kuahnya sedikit kering, kemudian masukkan bawang yang dipotong baji.
- Sajikan di dalam pinggan dan taburkan cili merah sebagai hiasan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
Dah makan?