Jumaat, 1 Julai 2011

Terung Temperah





Bahan-bahannya:
3 biji terung panjang-dipotong 2 dan dibelah
1 labu bawang besar-dipotong cincin
3 ulas bawang putih-dicincang atau diketuk
1 batang cili merah/hijau
3 sudu kicap
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit air
Minyak untuk menumis



Cara membuatnya:

  1. Panaskan minyak. Goreng terung hingga masak. Kemudian diangkat dan diketepikan dahulu. 
  2. Tumis bawang putih hingga naik bau. Masukkan bawang besar. Tumis hingga bawang layu. 
  3. Masukkan kicap, garam, gula dan   sedikit air. Kacau sebati. Masukkan terung yang digoreng tadi bersama cili merah/hijau. Gaul hingga mesra dan tutup api. Hidangkan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Dah makan?